01 de febrer 2008

Vuité centenari Jaume I




"E quan fom partits daqui en laltre dia anam nosen denant Cilla, e albergam aqui per ço quan hi hauia bona asina de lenya e de prats. E quan uenc que haguem dormit a la festa, enuiam pel Maestre del Espital, e per don Pero Corneyl, e per don Exemen Dorrea, e parlam ab els en secret, que noy ach nuyl hom sino nos e ells, e dixem los: Nos hauem enuiat per uosaltres per ço con nos sembla que nos exim mal desta terra, car tan ost con aquesta es que non tragam sino ·XX· o ·XXX· catius, los sarrains nosen prearan menys e els chrestians: e si uosaltres me aiudauets, jous mostraria que fariem bon feyt, car si jo fo sols eus dich vna rao, si tots men sots contraris, ja nou pore acabar: mas quan jo haure acabada ma rao, e don Fferrando haura parle, no speerarets als altres, mas diga cascu de uosaltres que tenits per bo ço que jo he dit, e jo mostrar uos he que farem bon goany e honrat: les torres hi son de Ualencia, e son en semblança duyl dome, car aqueles torres guarden a Ualencia de pendre mal moltes uegades quel pendria: e es hi la torra de Muntcada que es de les meylors torres de tota la orta: e quan nos uinguem daqui ença noy lexaren sino tan solament los homens darmes, car les fembres els infans tot ho recuyliren en Ualencia: e uis con nos exiren de fora tota la alcaria quant passauem, e -242- quan nols combatem al entrar, no hauran reguardat de nos quels combatam al tornar, e hauran hi tornades les fembres els infans, e porem la hauer dins ·VIII· jorns, e goanyar molt menys de les persones, e de robes, e de conduyt: e jo dar uos he conseyl al pendre."

Llibre dels Feits, § 196

-Proposta de blocaires-
Als historiadors:
¿quan parla de la torre de Montcada (la millor de tota l'horta) a quina pot referir-se?.....la torre bufilla o altra que hi hauria en terme de Montcada?
.....¿¿¿???¿?......¿?¿¿¿?¿?

3 comentaris:

Rosella ha dit...

jo també he posat el penó al meu blog... per cert, ens veiem demà caminant pel llit del Carraixet...un besot xat@s

sequier ha dit...

Hola. No, la torre de Montcada era una torre que hi havia a la mateixa Montcada. Segurament seria molt més gran que la de Bufilla; la pots imaginar molt pareguda a les que hi ha a Torrent o a Silla, fins i tot un poc més gran. Si ja no existeix és precisament perquè el mateix Jaume I va ordenar cremar-la després de vendre com a esclaus a tots els habitants de l'alqueria, en 1234. I fins ara no s'ha trobat en cap excavació arqueològica.
Bofilla en aquell moment no tenia res a veure amb Montcada ni amb Betera. Salutacions.

ethel ha dit...

Agraïm a Lo sequier de Faitanar la seua explicació.
Bo, sona a pel·licula....
Uns vint anys després d'açò, l'1 d'Octubre de 1251 Massarrojos("alcharia de Maçaroyos") obtenia la "Carta Pobla", atorgada per l'Orde del Temple a cinc famílies de repobladors llauradors a fur de València.
Sóc de Massarrojos i en el 2001 conmemorarem el 750 aniversari de la Carta Pobla amb alguns actes i editant un llibre -"Carta Pobla de Massarrojos 750 anys"- on en la pàgina 81, Enric Guinot descriu el que comenta el "sequier"